Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Å snakke med fremmede

Skrevet av Hanne Mulelid
16.01.2020 09:43

BIBLIOTEKSPALTEN: Malcolm Gladwell var gjest hos Skavlan på TV 2 i november i fjor, der han ble intervjuet om den siste boka si med tittelen «Å snakke med fremmede: Hva vi bør vite om mennesker vi ikke kjenner». Boka handler om hvordan man kan lese fremmede, og hvorfor man må være forsiktig med å la seg overbevise av førsteinntrykk. Dersom du er lett å lese om du skal holde på en hemmelighet eller fortelle en løgn, og du blir røpet gjennom ansiktsuttrykket ditt når du er i dårlig humør, da er du en såkalt matchet person i følge forfatteren Malcolm Gladwell. Matchende mennesker er de som har ansiktsuttrykk som samsvarer med våre forventninger. Om du derimot har god evne til å skjule at du lyver, og du ikke uttrykker sorg i ansiktet ditt om du har opplevd noe grusomt, så er du mest sannsynlig en «mismatched» person. Da bryter det med forventningene til menneskene rundt deg. Forfatteren argumenterer med at det er noe fundamentalt galt med den mentale beredskapen vi bevisst eller ubevisst tillæres for å forstå situasjoner og mennesker vi ikke kjenner. Dette fører i neste omgang til misforståelser og konflikter som kan være fatale. Gjennom eksempler både fra historie og samtid blir vi med på en oppdagelsesreise inn i avhørsteknikker og psykologiske studier i ansiktsmimikk, med mål om å bli bedre til å lese hverandre og se gjennom stereotypier og fordommer.

Romanen med tittelen «Min mor døde barnløs» av forfatteren Tore Tveit handler om den førtidspensjonerte læreren Knut Oskar Pedersen. Knut Oskar er så vidt over 50 år, men ble så lei av å undervise i skolen i Skien at han ble rett og slett syk av det. Nå er han tverr, innesluttet og uføretrygdet, en einstøing som etter hvert begynner å fundere på hvem moren hans var. Hun tilbrakte de seks første årene av livet hans på mentalsykehus, og døde alene der i 1975. Han møtte henne bare en gang, men nå prøver han å bli kjent med henne og finne ut av hvem hun egentlig var. Sakte men sikkert begynner livet hans å endre seg. Han blir vennligere innstilt til naboene, og han får bedre kontakt med faren; en pensjonert ligningsmann som har brukt livet sitt på å avsløre lokale forretningsfolk og andre som snusker med skatten. Etter hvert blir den usympatiske kranglefanten Knut Oskar en forståelig mann med mange underlige tvangstanker. Handlingen har paralleller til boka «En mann med navn Ove» av Fredrik Bachmann, og den minner også litt om «Eleanor Oliphant har det helt fint» av Gail Honeyman.

Ukas krimroman har tittelen «Sivilisasjon Z», skrevet av Rikard Spets. Dypt inne i jungelen i Amazonas skal det ligge en by kalt Eldorado, som skal være full av gjemte skatter. I 1535 forsvinner en spansk ekspedisjon på jakt etter denne byen, og den eneste overlevende er presten Fransisco Salgado. I nåtiden blir det funnet et manuskript på Munkholmen i Trondheim. Manuskriptet beskriver en by av underverker og gull, og arkeologen Gitte Djurnes tar opp jakten på et urgammelt mysterium. Men det er mange som er villig til å både svike og drepe for å finne kilden til evig liv og ufattelig rikdom. Fra jungelen i Amazonas sprer det seg et lykkebringende og livsfarlig dop, OXI, og elitesoldaten Angus Storm blir sendt alene inn i jungelen for å finne kilden. Der møter han uante farer, og infisert med en dødelig parasitt flykter han med en morder i hælene. Han må komme seg ut av jungelen for å advare verden mot en kommende biologisk katastrofe som vil utslette sivilisasjonen. Spørsmålet er om Angus Storm kan forhindre at en 12 000 år gammel apokalyptisk historie gjentar seg… Dette er forfatterens andre thriller om soldaten Angus Storm.