Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Å miste sine kjære flere ganger

BIBLIOTEKSPALTEN: Anne Torhild Sandvik Pedersen har opplevd hvordan det er å miste mannen sin flere ganger. I boka «Demens i yngre år» beskriver hun den tøffe hverdagen familien Pedersen i Stavanger opplevde når familiefaren Henry ble dement. Allerede før han fylte 60 år, hadde familie og venner begynt å merke symptomene på demens. Kona, Anne Torhild, forteller om det skrikende behovet for informasjon som pårørende til en hjemmeboende dement pasient har. Om hvor viktig det er å be om hjelp fra kommunens hjelpeapparat så tidlig som mulig. Det anslås at det i dag er mellom 80-104 000 personer i Norge som har en demenssykdom, og mange av dem bor hjemme og blir pleiet av sine nærmeste pårørende. Utfordringen for den offentlige helsetjenesten er ikke bare å utvikle omsorgstilbudet til personer med demens, men også å utvikle kunnskap og kompetanse om hvordan man skal samarbeide med pasientens familie. Nøkkelen er å lytte til de pårørende og innhente kunnskap om pasientene og deres ressurser, ønsker og behov. For de pårørende er det viktig å få informasjon når et kjært familiemedlem har fått en demensdiagnose, for man bør slippe å bruke krefter på å lete i en hverdag som er vanskelig nok som den er. Denne boka er ment som en håndbok til de pårørende, men den vil også være et nyttig redskap for fastleger og helsepersonell som jobber med pasienter med demensdiagnoser i følge forlaget. Boka inneholder bidrag fra Magnhild Meltveit Kleppa og Olaug Vervik Bollestad.

Om sommeren er det tid for koselige og lettleste bøker, og «Huset ved elven» av Hannah Richell hører til i denne kategorien. Familien Sorrell inviterer til bryllup i det store huset i Somerset. Den praktfulle eiendommen har en idyllisk hage som leder ned til en elv. Den fargerike familien med tre voksne døtre var en gang lykkelige og kreative, men så gikk den i oppløsning for flere år siden. Moren i familien er en berømt barnebokforfatter som har hatt skrivesperre i mange år, og hun og den yngste datteren er i konflikt med hverandre. Foreldrenes ekteskap tok slutt for flere år siden, og faren i familien har for lengst startet et nytt liv. Når alle nå kommer sammen for første gang på flere år for å feire bryllup, blir båndene og tålmodigheten strukket til bristepunktet. Hemmeligheter og misforståelser kommer for en dag, og det er ikke alt som tåler sannhetens lys.

«Norske tilstander» er bok nummer fire i den satiriske krimserien om etterforskerparet Rino Gulliksen og Leo Vangen av forfatteren Lars Lenth. På en vindmøllepark på Stadtlandet gjør eieren Charlie Fostervold et skrekkinngytende funn. Ikke bare er de tolv vindmøllene – som hver har navn etter Jesus disipler – ramponert av miljøvernforkjempere. Men tjoret fast på en av de enorme vingene på Judas Iskariot, sveiver det langsomt et livløst menneske. Seks uker før dette treffer vi advokat Leo Vangen som er forelsket i Anita Fostervold fra Stadt. Hun virker å være alt som han har drømt om, men det er før han treffer moren, 84 år gamle Agnes Fostervold. Agnes er eks-akademiker, rasist og Rolling Stones-fan. Hun driver vindmøllepark på Hoddevik-fjellet og asylmottak i det gamle familiehotellet i Selje. Men nå er mottaket tomt, det er bare en afghansk familie igjen som bor i kjelleren. Agnes Fostervold vil selge mottaket, men først må hun kvitte seg med denne familien. Hun vil også selge vindmøllene til et dansk firma for 90 millioner, og pengene vil hun beholde selv. Problemet er bare at familien eier ikke nabotomta, og han som leier steinhytta på tomta nekter å flytte. Det er en lite samarbeidsvillig kjempe som kaller seg Even, men som egentlig heter Rino Gulliksen. Her finner vi både familiedrama, rasisme og krim i et forblåst hjørne på Stadtlandet.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.