Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Å mestre livet

BIBLIOTEKSPALTEN: Boka «Å mestre livet: Mental trening for barn og ungdom» av Christine Otterstad kom ut i 2017 første gang, men nå er den kommet ut på nytt og er fortsatt like aktuell. Christine og mannen Alf fikk to barn, og levde et travelt familieliv. Men det var noe som ikke stemte med eldstejenta Maria; hun var konstant engstelig, sov dårlig og var redd for alle unntatt den nærmeste familien. Når hun var fire år skjedde det noe på familiehytta som fikk Christines mamma til å reagere, og Christine og Alf skjønte at det var på tide å ta tak i situasjonen. Det ble en lang vei å gå. Maria klarte ikke å være på lekeplasser eller gå i bursdager, og da hun begynte i første klasse måtte moren sitte i klasserommet for at hun skulle klare å være på skolen. Christine videreutdannet seg til coach for å hjelpe datteren, og ved å bruke mental trening klarte de å snu situasjonen. Maria ble tillitsfull og fikk tilbake troen på seg selv. Christine Otterstad jobber for at psykisk helse skal bli et eget skolefag, for det hjelper ikke å være god i matte hvis man ikke takler livet og hverdagen. Mental trening, riktig fokus og enkle teknikker kan lære oss mye om selvfølelse, selvrespekt, stress og vanskelige følelser.

Halvard Hølleland har debutert med romanen «Faste rammer», en sterk og tankevekkende fortelling om å leve livet i skyggen av en uvisshet. Lektor Jan Otto Smith lever hver dag i et fastlagt mønster. Han starter morgenen med å lese avisa, før han tusler bort til Oslo katedralskole. Dagen blir avsluttet i en lenestol med atlaset oppslått i fanget. Hele tilværelsen er preget av strenge rutiner og rigide strukturer, noe den har gjort siden faren hans døde for tretti år siden av en uhelbredelig og langsomt snikende sykdom som ødela ham fysisk og mentalt. Foreldrene tiet om sykdommen, men når faren døde og Jan Otto fikk vite at det var 50 % sjanse for at han bar samme genet som gjorde faren syk, forlot kjæresten ham på flekken. Siden det har han valgt å leve livet alene, og som om han kommer til å bli syk. Nå har han passert femti, og på en sommerfest kommer han i nærkontakt med skolens nytilsatte bibliotekar. Samtidig blir det innført nye regler om at lærerne må ha mer tilstedeværelesetid på skolen, noe som ikke passer inn i Jan Otto sine rutiner. Tilværelsen vakler, og han vakler også i valget om han omsider bør ta gentesten. Tør han vite svaret?

Krimforfatteren Lisa Gardner har gitt ut sin tredje kriminalroman med Flora og Boston-detektiv D. D. Warren i hovedrollene. Den første romanen hadde tittelen «Finn henne», og handlet om studenten Flora som brukte fem år på å gjenvinne et normalt liv etter å ha vært kidnappet i 472 dager. Med sin førstehåndskjennskap til kriminell adferd bisto hun i arbeidet med å redde en annen bortført student. Neste bok har tittelen «Den perfekte familie», og her må D. D. Warren og Flora finne Rox som kan være i fare. Men for å klare det, må de til bunns i om hun er på rømmen fra en hensynsløs drapsmann, eller om jenta selv er en morder. I den siste boka som har tittelen «Aldri si det» treffer vi en gravid kvinne som blir siktet for å ha skutt og drept mannen sin, Conrad Carter. Det viser seg at kvinnen har vært mistenkt for å ha skutt faren sin mange år tidligere, men hun ble frikjent. Når Flora får se bilde av offeret Conrad Carter på TV-skjermen, fryser hun til. Hun kjenner ham nemlig igjen fra tiden da hun var kidnappet…

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.