Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; å leve i en dystopi

BIBLIOTEKSPALTEN: Maja Lunde er kjent fra blant annet romanserien «Bienes historie», «Blå» og «Przewalskis hest» som handler om klimaendringer og menneskenes og naturens sårbarhet. Nå har hun gitt ut en ny bok med tittelen «De første dagene», som handler om hvordan Norge og verden endret seg fullstendig da koronaviruset gjorde sitt inntog i landet. Maja forteller fra sin egen familie, om hvordan de takler de første dagene og ukene etter 12. mars. De er en familie på fem, og de voksne har allerede kranglet da meldingen kommer om at fra nå av skal alle være hjemme. Forfatteren Maja Lunde er vant til hjemmekontor, men ikke hjemmeskole. Hun er vant til å skrive store dystopiske romaner, men ikke å leve i en dystopi. Men pandemien er kommet, og familien må tilpasse seg en ny måte å leve på. Maja og mannen prøver å dele dagen mellom seg med hjemmekontor og hjemmeskole, de prøver å aktivisere ungene og likevel holde de unna for mange lekekamerater. Maja er bekymret for den eldre generasjonen, og hun har dager preget av eksistensiell uro, bekymringer og frykt. Men man har hverandre, og da åpnes også muligheten for noe nytt. Det er de minste tingene som betyr mest.

Forlaget Vigmostad & Bjørke skal fram til 2022 gi ut serien Dekalogen, ti kortromaner som bygger på hvert av de ti bud. Arne Svingen har latt seg inspirere av det fjerde budet med romanen «Min sønn: Du skal hedre din far og din mor». Jorunn Pedersen bor sammen med tenåringssønnen Ronny i en nedslitt toroms leilighet i Oslo. Faren er kriminell og fraværende, Jorunn er langtidssykemeldt og de har ingen kontakt med resten av familien. Ronny er taus og selvopptatt som de fleste gutter på 16, og nå når det er sommerferie drar han ut på kveldstid og møter venner. En natt oppdager Jorunn at sønnen kommer hjem med blod på klærne, men dagen etter er klærne borte. Hun er redd for at en konfrontasjon vil ødelegge et allerede skjørt forhold til sønnen, men når en eldre dame blir funnet drept etter et ran i nabolaget, frykter Jorunn at sønnen er involvert. I stedet for å snakke med Ronny setter hun i gang med egne undersøkelser, og ting skjer som hun ikke lenger har kontroll på. Hvor langt er hun villig til å gå for å redde gutten sin?

Øystein Borge ble nominert til Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017, og har fått mye hederlig omtale for bøkene sine om etterforsker Bogart Bull. I den nyeste krimromanen «Bastarden» får Kripos-sjef Eva Heiberg en savnet-sak i hendene som hun ikke finner ut av. Aaron Bercow er en norsk jøde som forsvinner på ferieøya Mallorca, men forsvinningen utvikler seg etter hvert til noe langt større og farligere enn først antatt. Eva Heiberg innser at hun må søke hjelp hos mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere, nemlig privatetterforsker Bogart Bull. Han aksepterer oppdraget, men angrer seg så snart han lander på Mallorca. Der venter en hetebølge med en temperatur på nærmere 40 grader, og en ondskap han ikke hadde kunnet se for seg.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.