Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Å legge kabaler og svelge kameler

BIBLIOTEKSPALTEN: Siri Gjelsvik og samboer Øystein Østraat har skrevet bok om det å skille seg, å finne ny grunn og det å møte en annen med barn. Tittelen på boka er «Livet i en bonusfamilie: Om å legge kabaler og svelge kameler». Hvert år opplever omtrent 20 000 barn at foreldrene går fra hverandre, og nye familier blir til. Mellom 2004 og 2012 vokste for eksempel andelen som velger delt bosted som samværsform fra 10 til 26 prosent. Mange av oss er dermed en del av en eller flere familier, og nye konstellasjoner skaper nye ord: Bonusbarn, bonusbestemor, byttedag, lekelandspappa, kalenderkabal og ikke minst alle ordene som begynner på ste-. Både foreldre og barn møter mange utfordringer i denne situasjonen, og bonusfamilien kan være både uoversiktlig og skjev. Disse utfordringene har Siri og Øystein fått kjenne på kroppen, og erfaringene har altså blitt til en morsom, informativ og til tider nådeløs bok.

Den amerikanske forfatteren Ana Johns har studert journalistikk, og hun jobbet i reklamebransjen i mange år før hun bestemte seg for å bli forfatter. Inspirert av sin egen fars historie har hun gitt ut en roman basert på virkelige hendelser med tittelen «Kvinnen i den hvite kimonoen». Historien starter i Japan i 1957, der sytten år gamle Naoko er på vei inn i et arrangert ekteskap som skal sikre familiens status i det tradisjonelle japanske samfunnet. Men Naoko har falt for en amerikansk soldat, en gaijin, noe som bringer skam over familien. Når det viser seg at hun er blitt gravid med denne soldaten, blir hun utstøtt av familien. Hun blir tvunget til å foreta et valg som får konsekvenser også for de neste generasjonene. Så hopper historien frem til USA i nåtid. Tori steller sin døende far, og når hun finner et brev med et fotografi av en kvinne i en hvit kimono, bestemmer hun seg for å finne ut mer om det som står i brevet. Hun drar av gårde og havner i en avsidesliggende landsby i Japan. Romanen er under oversettelse til 17 språk, og har ligget lenge på bestselgerlistene i Canada.

Krimromanen «Barnehviskeren» av Alex North handler om den lille byen Featherbank som har en mørk fortid. For 15 år siden bortførte og drepte en seriemorder fem unge gutter, og han ble kjent som Barnehviskeren før han ble avslørt. Tom Kennedy og sønnen Jake flytter til Featherbank etter at Toms kone, Rebecca, blir funnet død i huset de bodde i. Tom er knust etter dødsfallet, men vil prøve å få en ny start sammen med sønnen. Jake har fått bli med å plukke ut det nye huset de flytter til, og selv om Featherbank ikke var ønskedrømmen blir det der de havner. De er ikke så opptatt av de gamle drapssakene, men en dag forsvinner det en liten gutt igjen. Samtidig begynner Jake å oppføre seg merkelig. Han sier at han hører hvisking fra vinduet sitt, og en kveld oppdager Tom ham sittende i trappen nærmest i transe i en hviskende samtale med en fremmed gjennom ytterdøren… Dette er en internasjonal bestselger som er solgt til 23 land.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.