Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; 10 000 koronavirus på størrelse med et knappenålshode

BIBLIOTEKSPALTEN: I fagboka «Virus på reisefot: En reiseskildring om virus og mennesker» av legen Eystein Hellstrøm Hoddevik blir vi tatt med på en lærerik reise i virusenes verden. Vi får lese om noen av de vanligste virusene, noen ekstremt utspekulerte, og noen som er så farlige at du kan dø bare noen dager etter at du er blitt smittet. Både HIV, kopper, rabies, polio, norovirus, vorter, hepatitt, herpes, zika, ebola, influensa og covid-19 har fått plass i boka. Vi får flere fortellinger – både om sykdommene virusene forårsaker, og skjebnene til menneskene som smittes. Visste dere for eksempel at HIV kom til Norge allerede i 1962, lenge før det ble oppdaget i USA? Vi får også lese en svimlende historie om Ola Olsen, som lå i en vippeseng i 26 år på grunn av polio. Virus er ganske små, og koronaviruset SARS-CoV-2 har en diameter på knappe 100 nanometer. Det betyr at 10 000 koronavirus ikke blir større enn et knappenålshode, og likevel kan de gjøre så stor skade i en hel verden. Eystein Hellstrøm Hoddevik har skrevet denne boka for å øke leserens innsikt i hva virus er. Noen synes at slik viten er betryggende, og andre vil helst ikke vite. Men å møte angst med kunnskap og viten er aldri feil.

Morten Pape har gitt ut romanen «Guds beste barn», som er bygget på en virkelig hendelse fra Amager i København i 2008. Det handlet om at avisbudet Dennis Uzun på 16 år ble slått i hjel med en kølle av noen tenåringer, men dansk domstol anerkjente ikke rasisme som motiv for overfallet. I romanen til Pape treffer vi Mickey, Simon og Jamil. Mickey har ADHD, og vokser opp med en fordrukken mor, stefedre som slår ham og en kriminell og farlig onkel Keller som en slags mentor. Allerede som femtenåring knivstikker han en somalier i skolegården, og moren spanderer stolt en øl på gutten. Når han og fetteren Simon to år senere kjører rundt i Amager, treffer de på to avisbud – Jamil og Zeki. Mickey er på jakt etter noen å angripe, og det ender med at han slår Zeki i hjel. Vi møter Simon når han har sonet en dom på tre år, og han må gå i dekning med samboeren sin og de to tvillingsønnene sine siden han har vitnet mot den farlige onkel Keller. Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet, der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin. Jamil har vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Han er en intelligent og følsom gutt som bor med moren og søsteren i Holmbladsgade i Amager, den gata som topper drapsstatistikken i Danmark. Jamil prøver å få livet tilbake på sporet etter å ha vært vitne til drapet, men han klarer ikke å la hevntankene ligge. Dette er en sterk fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.

Krimromanen «Skjebnesteinen» er bok nummer to av forfatteren Svein Petter Næss med kripos-etterforsker Harinder Singh i hovedrollen. En norsk student blir bortført i Edinburgh, og et døgn senere blir hun funnet nesten livløs i elva. Den unge studenten heter Amandee, og er niesen til Singh. Han drar til Skottland for å bistå familien, men siden han er offerets onkel og dessuten norsk, har han ikke noe offisiell rolle i etterforskningen. Han klarer selvsagt ikke å la være å blande seg, og går sine egne veier for å jakte på gjerningspersonene. Han oppsøker en gammel kjenning, den pensjonerte politimannen James Riddle, som setter ham inn i lokale forhold i Edinburgh. Hjemme i Oslo jobber Singhs kollega Rachel Hauge med drapet på en tyster i narkomiljøet, en sak som viser seg å ha sammenheng med bortføringen i Edinburgh. Det fører både henne og Singh på kollisjonskurs med utelivsbaroner som styrer narkotrafikken.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.