Arkivfoto: Susan Borg.

Ber kommunen gjøre opp for seg

Skrevet av Øystein Merkesvik
07.12.2018 09:00 - OPPDATERT 07.12.2018 10:00

SKUDENESHAVN: Denne uken skrev Karmøynytt om Ove Jan Olsen som bor i en campingvogn ved Skudeneshavn og som har hatt et krevende liv etter blant annet å ha blitt sendt til institusjonene Waisenhuset og Lindøy i Stavanger av barnevernet i Karmøy.

I intervjuet fortalte Olsen at han han har hatt dialog med kommunen for å få erstatning for traumene han ble påført i oppveksten. Kravet ble nylig avvist av kommunen for andre gang og Olsen varsler søksmål mot Karmøy kommune.

I ni måneder har Ove Jan Olsen bodd i campingvogna i utkanten av Skudeneshavn.

Tar opp saken

Nå får Olsen og andre som har opplevd tilsvarende oppvekst drahjelp fra formannskapsmedlem og kommunestyrerepresentant, Susan Borg (UA).

Borg har allerede varslet ordføreren om at hun vil ha svar på mulighet for å gjeninnføre oppreisningsordningen som Karmøy kommune deltok i fra 2007 til 2010. Den gang utbetalte kommunen over fem millioner kroner i erstatning til barnevernsbarn som hadde blitt utsatt for overgrep eller har opplevd uverdige omsorgsforhold i institusjon eller fosterhjem.

– Det er ønskelig at ordfører informere Formannskapet om kommunal oppreisningsordning og om det er planer om å gjeninnføre ordningen. Hvis slike planer ikke foreligger, vil jeg gjerne fremme et forslag til vedtak om at Rådmannen utarbeider en sak på gjeninnføring av kommunal oppreisningsordning, sier Borg.

Gjenåpnet i 2015

I 2015 ble det klart at det var flere tilfeller av tidligere barnevernsbarn i Stavanger som ikke hadde blitt informert om muligheten til å søke oppreisning innen tidsfristen gikk ut i 2010. På bakgrunn av dette foreslå daværende rådmann i Karmøy, Sigurd Eikje å åpne opp for at aktuelle personer her i kommunen skulle få erstatning.

– Rådmannen anbefaler at Karmøy kommune, på lik linje som Stavanger kommune står ved sitt moralske ansvar og gir en uforbeholden unnskyldning for overgrep og uverdige omsorgsforhold på institusjoner og fosterhjem under barnevernets omsorg i perioden før 1. januar 1993. Det anbefales at dette gjøres ved å delta i gjenåpningen slik den er vedtatt av Stavanger kommune, og ved at Karmøy kommune forplikter seg til ordningen slik den foreligger fra Stavanger kommunes side jf. gjeldende vedtekter, skrev rådmannen i sin innstilling til kommunestyret den gang.

Tidligere rådmann i Karmøy, Sigurd Eikje.

Les alt om:

Karmoynytt