Benedikte Svendsen er særlig opptatt av skole og psykisk helse når hun nå stiller til valg for Karmøy Høyre etter sommeren. Ole Johannes Ferkingstad

Benedikte (19) drømmer om å bli diplomat

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
09.07.2019 19:12

– Opp mot valget er det viktig med tilgjengelige tilbud for de som sliter psykisk for eksempel, og gode tiltak som hindrer at folk faller utenfor samfunnet.

(I en artikkelserie skal Karmøynytt i løpet av sommeren belyse flere unge politikere som stiller til høstens valg i kommunen. Andre politiker ut er Benedikte Svendsen.)

Navn: Benedikte Svendsen 

Alder: 19 år

Bosted: Veavågen 

Parti: Høyre, Listkandidat nr. 12

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i lokalpolitikken? 

– Jeg har alltid vært interessert i samfunnet og hva som skjer i verden. Når jeg meldte meg inn i Høyre etter valgkampen i 2015 fant jeg ut gjennom research at Høyre var partiet for meg. Jeg ble ikke skikkelig aktiv før våren 2017 da de trengte nye medlemmer til styret i Haugesundregionen Unge Høyre. Jeg synes det var kjempegøy og har vært aktiv siden.

Hva er dine kjernesaker og hvorfor?

– Jeg er opptatt av at vi skal være en kommune som har tilgjengelige tilbud for de som sliter med psykisk helse og at vi har gode tilbud som hindrer at folk faller utenfor samfunnet. Jeg har selv kjent litt på det å slite psykisk, og vi ser jo at dette er et økende problem spesielt blant unge. Det jeg synes vi kan gjøre er å for eksempel fortsette å satse på private aktører som ABR-senteret som har vist seg å være veldig nyttig. Også det å generelt styrke psykologtjenesten i kommunen, og ikke minst ha en god helsesykepleierordning på alle skolene.

– Skolepolitikk mener jeg også er viktig. En kunnskapsrik skole hvor alle har en sjanse til å lykkes, og da er det også naturlig å snakke om nye skoler på Vea, Åkra og Kolnes. Jeg håper jo vi kan få til det de neste årene. Miljø er også noe jeg syntes er viktig. Vi må bli en grønnere kommune som kutter i utslipp, og politikerne må gjøre det lettere for innbyggerne  å velge de grønne alternativene.

Hvorfor er det viktig med nye skoler? 

– Det er der livet begynner for de unge. Jeg kjenner folk selv som synes det ødelegger litt for barna når de ikke har plass, og må flyttes rundt fordi det ikke er plass på skolen. Jeg er også åpen for sammenslåing. Vi må gjøre det som er nødvendig for å få dette til, og at det blir plass til alle. Da er det også gjerne viktig å få plass til kulturtilbudene og fritidsaktivitetene i nærheten av skolen om dette lar seg gjøre. 

Hva tenker du rundt miljø og reise nå som du flytter til Oslo for å studere? 

– Jeg kommer jo til å pendle. Jeg kan fly, men vil jo foretrekke å ta tog eller nattog om det passer. Jeg har veldig lyst å forberede togtilbudet i Norge med tanke på miljøet, så en toglinje over fjellet tror jeg kunne ha vært lurt.

Hvorfor valgte du det partiet du representerer? 

– Det var helst det at jeg leste meg opp på sakene til partiene, og fant ut at generelt sett var jeg mest enig med Høyre. Det var ikke en spesifikk sak som fikk meg til å melde meg inn.

Hvor gammel var du da du begynte å engasjere deg politisk? 

– Jeg var 16 når jeg meldte meg inn, og var aktiv det første halvåret. Etter det hadde jeg en pause på grunn av ting som skjedde i livet, og at jeg rett og slett glemte det litt bort, men når jeg var 17 begynte jeg å engasjere meg skikkelig. Først var jeg med i styret i Haugesundregionen Unge Høyre, så ble jeg med i arbeidsutvalget i Rogaland Unge Høyre høsten 2017.

Hva er dine ambisjoner? Hvordan skal du/dere vinne valget?

– Jeg tenker at vi må følge strategien som vi gjorde i 2017. Da vant vi på at vi er blide, går rundt og snakker med folk og møter dem der de er. Så vi kommer nok til å banke på mye dører, og ha stands rundt om på øya. Det viktigste er å snakke med folket å vise hvem vi er og hva vi står for.

Kommunestyret i perioden 2015-2019 har vært preget av høy alder. Hva er dine tanker rundt det?

– Jeg syntes jo det er dumt og håper så klart at vi kan få med flere unge etterhvert. Det er jo også andre unge som står på listen nå fra de andre partiene også, så det hadde jo vært kult om vi var et par som kom inn i kommunestyret. Jeg håper jeg kan være en stemme for de unge. Jeg vil si jeg har fått med meg litt hva ungdommen på Karmøy mener, så jeg håper å være en pådriver der. 

Er det noen som har inspirert deg eller hjulpet deg til å engasjere deg politisk?

– Jeg kommer jo egentlig ikke fra en familie som har vært direkte engasjerte i politikken gjennom kommunestyret og partipolitikk, selv om de følger mye med og er interesserte. Foreldrene mine har likevel vært veldig oppmuntrende og kjørt meg frem og tilbake flere ganger i uka de siste to årene på forskjellige arrangementer, styremøter og stands, så de har jo hjulpet meg mye slik at jeg har kunnet engasjere meg.

Hvordan kan få flere unge til å engasjere seg og delta i politkken? 

– Jeg synes det er litt rart for jeg føler egentlig ungdommen på Karmøy er veldig engasjert over hva som skjer i samfunnet. Jeg gikk jo på Kopervik vgs og har vært en del sammen med befolkningen, og de er jo interesserte. Jeg tror egentlig mange kanskje bare trenger en push til å melde seg inn i partier. Jeg håper jo jeg kanskje kan være et forbilde for andre om jeg blir valgt. At også unge kan lykkes og ikke minst trives i politikken. Jeg har tidligere vært en pådriver for å starte et ungdomsråd i Karmøy kommune, så det håper jeg hjelper. Det hadde vært kult med eget ungdomslag for Unge Høyre på Karmøy om det hadde vært mulig i fremtiden.

Hvis du havner i kommunestyret, hva kan man forvente av deg?

– Jeg samarbeider en del med Unge Høyre, så jeg tar nok opp en del saker som er viktige for ungdommen. Jeg håper også å stikke meg frem og være aktiv i kommunestyret.

Hva er du engasjert i ellers?

– Det har gått mye i organisasjonsarbeid. Jeg har jo vært aktiv i blant annet Europeisk Ungdom og Elevorganisasjonen også, men det la jeg litt på hylla i høst siden jeg dro på språkkurs i Frankrike. Nå henger jeg vel helst med venner og leser en del, men jeg har tenkt meg tilbake inn i politikken.

Hva tenker du om å stimulere unge folk til å bosette seg i Karmøy og være med å utvikle det lokale samfunnet? Hva trenger Karmøy for å få det til?

– Jeg tenker det er viktig å satse på gründerskap og få inn flere bedrifter som satser og skaper flere arbeidsplasser som kan virke mer fristende. Det er ofte det som drar folk mot Oslo, fordi det er større arbeidsmarked og muligheter. Om vi tar de tilbake hit er det det som får unge folk tilbake.

Hva er dine fremtidsdrømmer?

– Jeg vil jobbe med noe innenfor politikk og har jo en liten drøm om å bli diplomat. Det er litt utenriks, men jeg har veldig lyst å fortsette i kommunestyret også en stund om det har seg sånn at jeg blir valgt.