HRU.

«Avlys eksamen!»

Skrevet av Haugalandet Rød Ungdom
23.03.2020 20:09 - OPPDATERT 24.03.2020 08:57

LESERINNLEGG: Avgjørelsen om å stenge skoler i hele Norge har vært noe omstridt, men mange har vist forståelse for det. Nå diskuteres det, og mange lurer på, om tiltaket med stengte skoler vi fortsette eller ikke. Denne usikkerheten gjør hverdagen vanskelig for mange elever som nå sitter og lurer på om de skal opp til eksamen eller ikke.

Haugalandet Rød Ungdom har i det siste vært i kontakt med flere ungdommer som er veldig bekymret med tanke på eksamen. Ikke fordi de ikke tror de får godkjent vitnemål, for det har de fleste fått med seg. Det elevene er bekymret for er hvordan de skal prestere når denne krisen kommer så tett opp mot eksamenene. 

Elever sitter i disse dager med hjemmeskole. Det virker å være en unison enighet om at det kan være en stor utfordring for familier. Langt fra alle elever klarer å konsentrere seg og jobbe like godt hjemme som på skolen. Her slår det inn flere faktorer som voksne kanskje ikke forstår, og ikke minst er det ulike faktorer for forskjellige elever. 

Flere VGS-elever er frustrerte over en enorm arbeidsmengde som er blitt lagt på dem fra skolene og lærerne. Mange vil kunne skrive under på at arbeidsmengden er større nå enn når de faktisk går på skolen. Økt arbeidsmengde - i hjemmeskole. Elevene må prøve å tilegne seg mye ny informasjon, på egenhånd! Ja, en har mulighet for å kommunisere med lærer over nett, men det er langt fra det samme som til vanlig. Dette øker stress, frustrasjon og er ingen ideell oppladning til eksamen.

Ikke høres det ut som det er noe særlig lurt å samle et stort antall elever til eksamen i trange gymsaler med dårlig luft når smittefaren er stor, men finnes det alternativer til skriftlige og muntlige eksamener? Teknologien gjør mye mulig, men er Norge klar for å gjennomføre skriftlige og muntlige eksamener over nett uten mulighet for juks? Det tror ikke vi, dessverre. 

Om det så skulle bli eksamen over internett, så er det fortsatt mange elever som vil ha en kjip opplevelse. Ikke bare skal de eventuelt gjennomføre en eksamen under uvanlige forhold, men man må også ta inn over seg de menneskelige følelsene som er i manges hoder under krisen. Mange er redde, dette er en uvanlig hverdag hvor mye er usikkert. En del har kanskje kjente i familie og venner som er smittet av viruset, og er bekymret på vegne av dem. 

Det er altså mange faktorer som gjør det uforsvarlig å gjennomføre eksamen i år. Spesielt hvis regjeringens tiltak må fortsette over disse 2 ukene det i første omgang skulle vare. Derfor mener Haugalandet Rød Ungdom at eksamen må avlyses! Nå er ikke tid for testing og måling. Nå er tid for hjelp og varme. Det er nå vi må ta vare på elevene, ikke behandle dem som roboter! 


Styret i Haugalandet Rød Ungdom 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.