arkivfoto

Avfyrte elektrosjokkvåpen 13 ganger i fjor

Skrevet av Kent Olsen
14.01.2020 10:17

Prøveprosjektet har pågått siden 1. januar 2019.

ROGALAND: 13 ganger ble det avfyrt elektrosjokkvåpen i Sør-Vest politidistrikt i fjor, skriver politiet på sine nettsider tirsdag.

Prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen har pågått siden 1. januar 2019. I tillegg til de 13 gangene det ble avfyrt ble det truet med bruk av våpenet 18 ganger. I Stavanger ble det avfyrt elektrosjokkvåpen flest ganger, men det ble også brukt i ett tilfelle på Stord, ett i Haugesund/Karmøy og ett i Søre Ryfylke.

– En rekke alvorlige hendelser ble løst ved bruk av maktmiddelet som har blitt utprøvd i politiet i et drøyt år. I flere av tilfellene der elektrosjokkvåpen ble brukt var politiet i kontakt med personer som truet med å skade seg selv eller andre. Det er politiets plikt å handle når liv og helse står i fare, sier prosjektleder i Politidirektoratet, Kjetil Lussand, til politiets nettsider.

– Elektrosjokkvåpen kan være både effektivt og skadebegrensende, og har så langt blitt brukt på en fornuftig måte, mener hovedinstruktør for våpen i Sør-Vest politidistrikt, Øyvind Raustein.

Sør-Vest politidistrikt er en av fire politidistrikt som er med på prøveordningen. Øst, Troms og Oslo er de andre distriktene som er med på det toårige prøveprosjektet.

Totalt ble elektrosjokkvåpen avfyrt 34 ganger i 2019 og truet med bruk i 51 tilfeller. Drivstøt ble gitt to ganger.

Etter at prøveprosjektet er over skal det evalueres før en bestemmer om elektrosjokkvåpen skal innføres i politiet.

– Det vi kan si så langt er at rapportering om bruk og trusler om bruk er som forventet. I tillegg ser vi at terskelen for å avfyre elektrosjokkvåpen er høy, og at våpenet blir brukt i tråd med gjeldende instruks, sier Lussand, til politiet.no.