TIDKREVENDE: Som animatør er en av de viktigste egenskapene tålmodighet.

Arrangerer hinderløp i Skudeneshavn

20. juni går startskuddet for «The Beast» i Skudeneshavn. «The Beast» er et hinderløp som består av seks våte og utfordrende kilometre hvor en møter på ulike hindringer. Her får folk testet både utholdenhet, konsentrasjon, balanse og mental styrke.

«The Beast» er et hinderløp, nærmere kjent som Obstacle Course Racing (OCR). Dette er for tiden verdens raskest voksende sport. OCR kom for fullt til Norge i 2013 med løpene «Viking Race» og «X-Run». I Sverige har de fått på plass litt større løp som «Toughest» og «Tough Viking».

Det er trenings- og konkurranselaget Achievers Multisport Team som arrangerer «The Beast». I 2014 var medlemmene i laget med på løp som «Toughest», «Viking Challenge» (Karmøy) og «Gigass». Nå er de klare for å ta OCR-sporten til Skudeneshavn.

– Det er i Skudeneshavn vi selv har trent. Når vi trener, lager vi hinderløyper. Vi så til slutt at det var ganske bra kvalitet på de hindrene vi lagde. I Skudeneshavn er det også fine løyper i utgangspunktet, så mye er godt tilrettelagt fra før, forteller Gunvar Mjølhus i Achievers Multisport Team.

 

Fokus på sikkerhet Mjølhus forteller at hinderløpet skal være utfordrende for de som er godt trent, men også gjennomførbart for de som bare er med for «lått å løye».

– Men det blir tungt. Man bør trene litt i forkant. Det er ingen fordel å aldri ha sprunget før for eksempel. Da er det stor fare for å bli skadet hvis man ikke forbereder seg, sier han.

For sikkerhet er en viktig del når de skal arrangere et såpass stort arrangement. Røde Kors vil blant annet være med på løpsdagen. Hinderløpet vil også være godt merket slik at det ikke skal være noe problem å finne veien. Det vil også stå funksjonærer rundt på flere av hindrene.

[annonse]
– Foreløpig har vi satt en øvre grense på maks 600 deltakere. Dette er gjort for å hindre lange køer slik at alle deltakerne skal få en god opplevelse, forteller Mjølhus.

Tre liv Vanligvis i OCR-løp blir man straffet med strafferunder hvis det er noen av hindrene man ikke får til. I «The Beast» har de gjort det litt annerledes. Hver deltaker starter med tre liv. Dersom man ikke klarer et hinder mister man et liv.

Bruker man opp alle livene får man likevel fullføre og få en tid, men det er kun de som fullfører med liv til overs, som vil få en tid som er tellende i konkurransen. Det er heller ingen grense på hvor mange ganger man kan prøve å gjennomføre hindrene.

– Det er også lov å hjelpe hverandre til å komme over hindrene. Det er litt av spiriten i den type løp. Man hjelper andre uansett om vi kjenner dem eller ei. Det blir som en slags teambuilding. Vi kommer til å dele inn deltakerne i kjønns- og aldersbestemte klasser. Til slutt blir det kåret en vinner i hver klasse, forteller han.

Bære sandsekker Noen av hindrene vil bestå av hentring i «monkeybars», bæring av vannkanner og tunge sandsekker, dra store hjul, balansering på trestammer, klatring i tau, og løping i bekk og myr.

– Hvorfor tror dere at dette er en sport som flere får øynene opp for?

– Det er nok fordi det er så allsidig. Samtidig er dette en sport hvor man kan tøye grensene. Det er nok mange som synes det er tøft å kunne si at man har fullført et OCR-løp, sier Mjølhus.

Han håper naturligvis at mange har lyst til å melde seg på, for målet til Achievers Multisport Team er at dette skal bli et årlig arrangement.

– Vi har også som mål å skape liv i området rundt hindrene. Skape en liten folkefest rett og slett, sier han.

Aldersgrensen for å være med er 15 år. De under 18 år må ha samtykke av foreldre for å være med.