Kristian Mateo Norheim.

«Arbeidsløshet i julegave»

Skrevet av Kristian Mateo Norheim
22.12.2019 21:54

MENINGER: Julen har for alvor kommet. Tradisjonen tro dekkes avisene med nyheter om den store bulketiden og de beste julegavene. De fleste av oss leter etter den perfekte gave til dem vi er glad i. Karmøys julegave til ansatte i skolen er derimot ikke noe å juble for.

Kanskje er det stresset rundt alle disse julenyhetene som gjør våre lokale medier for opptatt til å undersøke hvordan folk blir berørt av de dramatiske kuttene som ble gjort i mandagens kommunestyremøte i Karmøy. Uansett hva de måtte være opptatt med er det snodig at lokalavisene lar kuttene i opplæringsetaten i Karmøy gå stille forbi.

Faktum er at posisjonspartiene i Karmøy, med støtte fra SV (som jeg vet jobbet mot dette, men ikke lyktes), har vedtatt et budsjett med svære kutt for skole- og undervisningsarbeidet i kommunen. Fagforeninger melder om at rundt 20 stillinger må kuttes etter budsjettvedtaket. Det gjelder rundt 12 stillinger i vanlig skole, 7 på Karmøy Voksenopplæring og 4 for velkomstklasse- og morsmålslærere.

Flere politikere fra posisjonen var i kommunestyret oppe og forsvarte kuttene med noe så enkelt som at "det ikke vil gå ut over kvaliteten i undervisningen». Opposisjonens alternative budsjett var marginalt bedre da de ønsket å opprettholde stillingene på KVOS, men de sa dessverre ingenting om de andre kuttene. Den siste tiden har jeg, som utdannet lærer, diskutert med mange i mitt yrke fra forskjellige skoler i kommunen. Vi er alle enige om at når det kuttes i antall lærere/ansatte i skolen så vil det gå ut over kvaliteten i undervisningen. Noe annet er å tro på julenissen.

Er det virkelig slik Karmøy kommune - "kommunen som vil at du skal lykkes" - skal møte fremtidens innbyggere, nåtidens og fremtidens elever? Vil flere barn og unge i kommunen vår lykkes av mindre oppfølging og mindre kvalitet i undervisningen? Er dette virkelig den riktige veien å gå når vi år etter år får beskjed om at motivasjonen blant elever på ungdomstrinnet er faretruende lav? Disse kuttene burde være en bekymring for alle med elever i Karmøyskolen. 

Jeg er redd for at de som vil kjenne mest på disse kuttene er de elevene som nå holder faglig tritt på grunn av ekstra tilpasning i opplæringen. De elevene som trenger litt ekstra ressurser for å lykkes vil med dette havne i faresonen. Altså er det fullt mulig at kuttene til posisjonen vil ramme de svakeste i skolen. Det er ikke noe vi trenger når forskjellene i Norge stadig øker under den mørkeblå regjeringen.

Til slutt vil ikke disse kuttene bare gå ut over elevene, men også over de ansatte i skolen. Karmøy kommune har lenge sagt at de ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver. Jeg kan med sikkerhet si at slike politiske prioriteringer ikke gjør kommunen mer attraktiv, men heller skremmer bort unge, flinke og sårt tiltrengte lærere i Karmøyskolen.

For det er flere lærere som nå får en fryktelig kjip julegave av Karmøy kommune. Den julegaven er arbeidsløshet. Disse kuttene kan og vil gå ut over unge lærere som ikke har fast jobb enda. Unge mennesker som nå vil havne i en økonomisk usikker situasjon når de plutselig i januar står uten jobb og inntekt. Det var ikke julegaven jeg ønsket meg!