PLANTEPAR: Anders Røyneberg og Erik Schjerven flyttet fra leilighet i Oslo til småbruk på Brandbu for å få plass til sin store planteinteresse. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Anders og Erik totalrenoverte huset for å få lys og rom til 300 grønne planter

Anders Røyneberg bodde med hundre planter på 44 kvadratmeter. Da han og kjæresten Erik Schjerven kjøpte småbruk, ble hele huset gjort om for å gi plantene optimale forhold.


– Det var utsikten vi falt for, sier Anders Røyneberg (41).

Fra småbruket på Brandbu har han og kjæresten Erik Schjerven (50) vidstrakt utsikt over både Randsfjorden og det bølgende jordbrukslandskapet som har gitt området tilnavnet «Norges Toscana».

– Et hjem kan du alltids endre på, men ikke beliggenheten, påpeker Erik.

Han er oppvokst i området, men det var Anders som foreslo å forlate Oslo til fordel for et småbruk med vakker utsikt og stort oppussingsbehov.

– Huset var opprinnelig et tømmerhus som ble flyttet ned fra nabogården på slutten av 1800-tallet. Siden er det blitt bygget på i flere ulike omganger og stilarter, forteller Erik.

Siden de overtok, har huset blitt totalrenovert.

– Vi har prøvd å rydde opp i estetikken og løfte fram det som er fint, sier Erik.

STORT: Anders Røyneberg er særlig glad i store planter. I sitt nye hus har han endelig fått plass til sine største plantedrømmer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fjernet etasje
At plantene skulle få nok plass og lys var høyt prioritert da huset skulle bygges om. Paret valgte derfor å åpne opp skillet mellom første og andre etasje i den eldste delen av bygningen. Veggene i det gamle tømmerhuset ble dessuten strippet for panel og tapet, slik at tømmeret nå er synlig helt fra gulvet og opp til mønet.

– Å fjerne deler av arealet er nok ingen løsning en eiendomsmegler ville valgt, men for oss er det perfekt. Det bidrar til god romfølelse, og gir mulighet til å ha noen virkelig store planter. Jeg har drømt om å ha noen store fiolinfiken, det fikk vi her, sier Anders.

For noen år siden ble han kjent som planteinfluencer på Instagram under navnet @arcticgardener. Selv magasinet Vanity Fair plukket opp bildene fra hans lille leilighet på Grünerløkka, fylt av hundre grønne planter. Der skrev han også sin første bok, «Plantelykke».

På småbruket har antallet inneplanter blitt tredoblet, i tillegg til at paret har fått en gigantisk hage å ta vare på. Samtidig har de skrevet en ny bok, «Plantebonanza – Lev og lykkes med grønne planter». Her gir de både tips om plantestell og hvordan man kan innrede med planter.

GLASSVERANDA: Glassverandaen er både et hyggelig oppholdsrom og en måte å gi plantene mest mulig dagslys i det mørke vinterhalvåret. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Satte inn større vinduer
I et vintermørkt land som Norge kan det være vanskelig å få grønne planter til å trives. Anders og Erik valgte derfor å sette inn store vinduer som gir mye lys til plantene. Samtidig åpner de store vindusflatene for god utsikt mot landskapet utenfor.

Huset har i tillegg blitt utvidet med en glassveranda.

– Glassverandaen er mye i bruk. Det er skikkelig koselig å sitte der når det regner og blåser ute, sier Anders.

I hagen har de også satt opp et kuppelformet drivhus, som er i bruk hele året.

Om sommeren settes mange av plantene ut.

– Vi har forsøkt å viske ut skillet mellom inne og ute. Mange typiske inneplanter trives godt ute i den norske sommeren, tipser Anders.

Inne har de valgt å male i naturlige farger som dempede grønne og blå toner kombinert med jordfarger. Innredningsstilen omtaler de som «frodig funksjonell».

– Siden vi har så mange planter, har vi valgt å ha færre møbler. Vi kvittet oss med en del møbler da vi flyttet, og savner dem ikke, sier Anders.

Store og små planter satt i grupper på bord, pidestaller og i vinduskarmer gjør pyntegjenstander overflødige. Paret har til og med kastet ut TV-en og erstattet den med en plantevegg.

PÅBYGG: For å gi lys inn og utsikt ut, har huset blitt bygget på med både en glassveranda og en ekstra «kasse» med store vindusflater. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Grønn terapi
Selv om Anders og Erik har et grønnere hjem enn de fleste, har de inntrykk av at stadig flere deler interessen for grønne planter.

– Interessen var økende allerede da jeg ga ut den første boka mi for to år siden. Med korona har det tatt helt av, sier han.

Det er særlig de unge som skal ha fått øynene opp for grønne planter.

– Jeg tror det handler om at unge i dag er så påkoblet hele tiden, særlig på grunn av sosiale medier. Grønne planter gir en mulighet til å koble seg på naturen i stedet, sier Anders, som også skriver om plantenes terapeutiske effekt i boka «Plantebonanza».

– Jeg er overbevist om at det er bra for oss å omgi oss med planter. Selv om vi er et naturelskende folk, tilbringer nordmenn mesteparten av tiden sin inne. For meg passer det bedre å hente mange planter inn enn å være mye ute, sier Anders, som både er utdannet sexolog, terapeut og agronom.

PLASS: Anders Røyneberg og Erik Schjerven fikk hjelp av en arkitekt til å tegne om den gamle boligen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

INNENATUR: Anders og Erik har forsøkt å oppheve skillet mellom inne og ute. Fra spisestua har man god utsikt mot den frodige glassverandaen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Brandbu botaniske
Småbruket har fått navnet «Brandbu botaniske». Det rommer både de mest vanlige og hardføre stueplantene, og planter det krever mer innsats å lykkes med.

– Kunsten er å gjenskape miljøet der planten kommer fra. For å gjøre det enkelt deler jeg planter inn tre grupper: Tropiske planter, ørkenplanter og middelhavsplanter. Tropiske planter lever ofte på skogbunnen og trives i halvskygge og fuktig luft, forteller Anders.

Ørkenplanter, som kaktuser og sukkulenter, trives med mye sol og sandholdig jord. Middelhavsplantene vil ha en solrik og varm sommer, og en kjølig, men frostfri og lys vinter.

– Å lykkes med planter krever ofte litt prøving og feiling, sier Anders. Og innrømmer at selv han har noen planteliv på samvittigheten.

– Favorittplanten min var en Calathea Orbifolia. Men den døde, sier han.

Og legger til at det hører til unntakene.

– Med kunnskap og erfaring kan alle lykkes med å få sunne og friske planter.

STEMNING: I andre etasje ser man tydelig hvor veggene på det gamle tømmerhuset gikk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

LUFTIG: Etasjeskillet mellom første og andre etasje ble fjernet for å gi lys og plass til plantene. Foto: Inger Marie Grini

Grønn megatrend

– Jeg vil kalle grønne planter en megatrend – den er global, og den har vist seg å vare lenge, sier Jenny Leite-Vikra.

Hun driver designbyrået Minsk, og sammen med kollegene Kathrine Winther Løkke og Marte Espevik har hun laget både plantemagasinet og boka «Gro».

– Vi ble litt lei av å sitte foran datamaskinen, og startet derfor plantemagasin i 2016, noen år før grønne planter virkelig begynte å bli populært, sier hun.

Hun tror det er flere grunner til at nordmenn fyller hjemmet med grønne planter.

– For det første er det en motreaksjon til den sterile, hvite stilen man hadde på begynnelsen av 2000-tallet, med noen få orkideer som eneste planteinnslag. For det andre sitter folk foran skjerm og på mobilen hele dagen. Grønne planter blir en motvekt til det digitale, sier hun, og legger til at særlig millenniumsgenerasjonen har omfavnet plantetrenden.

– De bor gjerne i leilighet eller hybel i byene, og har ikke tilgang på natur verken i form av hage eller kort vei til skogen, påpeker hun.

Hun tror også Instagram har hjulpet fram de grønne plantene.

– Planter er veldig Instagram-vennlige, sier hun.

Av trender i det siste nevner hun planter med bladformer og farger litt utenom det vanlige, og det å få stiklinger av venner og gro dem fram selv.

Også hun har tatt grep for å gi plantene sine optimale forhold.

– Jeg har satt inn større vinduer for at de skal få mer lys.

HAGESTUE: I hagen har de satt opp et kuppelformet drivhus fra den lokale produsenten Naturly. Det er i bruk hele året. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

BADEROM: Selv på badet bugner det av grønne planter. Mange tropiske planter trives i den fuktige baderomslufta, så lenge de får nok lys. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Interiørtips

Her er Anders og Eriks tips til å pynte opp hjemmet med planter:

* Småbord og pidestaller er en fin måte å få planter opp fra gulvet på, og skape høydeforskjeller og liv i stua.

* Har du en stygg flekk på tapetet, en stikkontakt som stikker ut fra veggen eller et hakk i gulvet? Hvorfor ikke sette en plante foran eller over, som kan skjule og «pynte på» sannheten?

* Skap en vakker stiklingstasjon: Sett et utvalg av små vaser og glass i vinduskarmen eller på bordet.

* Lei av fargene på pottene dine? Hva med å male dem i farger du liker, som for eksempel sterk gul eller en annen kontrastfarge?

* Store planter gir den ultimate botanisk hage-følelsen! I tillegg demper både planten og jorden i potten lyder og støy.

* La plantene henge fra vinduskarmer, tak og bjelker, gjerne i ampler.

(Kilde: Boka «Plantebonanza» av Anders Røyneberg og Erik Schjerven)

PRAKTSPRAGLE: Praktspragle har vært en populær plante i det siste. Anders Røyneberg og Erik Schjerven har flyttet sin ut i drivhuset. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

PYNT: I stedet for pyntegjenstander står plantene for dekorasjonen. I vinduskarmen står blant annet avokadosteiner til spiring. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

MEDBRAKT: Erik og Anders kvittet seg med mange møbler i flytteprosessen, men den gamle ovnen til venstre fikk være med på flyttelasset fra Grünerløkka. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

LOFTSTUE: Også i andre etasje er det satt inn ekstra store vinduer for å gi gode lysforhold for plantene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB