STÅR STØTT I STORMEN: John Arne Riise har hatt en utfordrende jobb med et ungt, talentfullt lag i toppserien. De reddet plassen i fjor, og Riise er sikker på at de også vil klare det i år.
KOMMENTAR:

Aller best for damefotballen på Haugalandet - at Avaldsnes Toppfotball og FKH Damer slår seg sammen

Tør vi påstå at FK Haugesund sin satsing på damefotball ikke holder mål? Mens andre eliteserielag i Norge satser stort på damene, med millioninvesteringer, satser Haugesund i første omgang på å etablere sitt damelag på tredje nivå?


KOMMENTAR: FK Haugesund kan virkelig ses på som en stor klubb i Norges sammenheng. De har spilt i eliteserien for herrer siden 2010, har to tapte cupfinaler og europacupspill bak seg. En klubb som hele Haugalandet bør være stolt over. Uke etter uke setter de byen sin på kartet. 

Avaldsnes Toppfotball har også en stolt historie. Cupfinalevinner i 2017, og sølvplass i serien fra 2015 til 2017. De har også spilt kvalifiseringskamper til Champions League. 11 år bak seg på øverste nivå. En positiv satsing som hadde fortjent mer positiv oppmerksomhet, anerkjennelse og oppmerksomhet lokalt. 

FKH har ikke distriktets beste damespillere

HAUGALANDETS BESTE TALENT: Kaja Olsen fra Skudeneshavn er en bauta i forsvaret til Avaldsnes Toppfotall. Med flere landskamp-samlinger bak seg. Et talent som har fått utviklet seg til en toppspiller på Karmøy. En mulighet fremtidige, lokale talenter vil miste muligheten til? (Foto: Leif Frode Svendsen)

I 2022 gjorde FKH som de fleste andre herreklubber i Norge og opprettet et seniorlag for kvinner. 

Klubben gikk ut med at målet var å følge samme modell som da herrelaget ble lansert på 90-tallet. Da forente distriktets beste spillere kreftene med stor suksess. På samme tid ville de tilby en utviklingsarena for lokale jenter som har en drøm og vilje til å satse. 

Den 19. juni dette år var hele 1500 tilskuere samlet på Haugesund Sparebank Arena for å se Haugesund Kvinner i kamp mot rekruttlaget til Avaldsnes Toppfotball. For en flott fest for den lokale damefotballen. Men på samme tid – et stort antiklimaks. Flesteparten av distriktets beste spilte ikke den kampen. Dagen før spilte nemlig førstelaget til Avaldsnes en viktig bortekamp i toppserien mot Brann, fjorårets seriemester. Norges beste lag. Karmøylaget spilte en god kamp, hvor en uheldig dommeravgjørelse gjorde at det unge laget «sprakk» de siste 20 minuttene. 

FK Haugesund har ikke klart å samle distriktets beste spillere. De spiller nemlig på Avaldsnes. På øverste nivå. 

Den beste utviklings arenaen for lokale jenter er ikke hos FKH, men på Karmøy. Faktisk, det er slik at de unge rekrutt spillerne til Avaldsnes spiller jevnt med Haugesund Kvinner. På samme tid har spillerne muligheter til å sikte seg inn på spill i toppserien. En slik mulighet har ikke alle talentene på Haugesund Damer. 

Dette er ikke et innlegg imot Haugesund Kvinner. De består av mange talentfulle, unge spillere – de fleste fra Haugalandet. Spillerne og trenerapparat gjør en ærlig satsing, men er akkurat per dags dato ikke god nok til å rykke opp fra nivå tre i divisjonssystemet. Trener Thomas Dahle er en merittert trener med lang fartstid på høyt nivå i norsk kvinnefotball. Det gjør at laget vil utvikle seg, men hvor raskt? 

FKH trakk seg fra billetten til toppserien

Så kjenner du kanskje bakteppet? Avaldsnes Toppfotball har to ganger gått i dialog med FK Haugesund om en felles satsing. Hvor haugesunderne kunne hatt basisen til et toppserielag med engang. Fått mange ting på sin måte. Med en flott utviklingsavdeling på kjøpet. Snakk om en snarvei med en god bonus. For godt til å være sant? Fjorårets serievinner Brann tok en slik snarvei, ved å ta imot Sandvikens toppserielag med åpne armer. Noe som kan kalles en vellykket suksesshistorie. 

Nå er det sikkert flere grunner til at FKH takket nei? Men de kan ikke ha tatt hensyn til kvinnefotballen i distriktet? Tenkt på hvor utrolig mye vanskeligere det på sikt blir å etablere et fremtidig topplag med dagens satsing?

Kanskje var det menneskelige faktorer som gjorde at det ikke ble noe sammenslåing? Usikkert samarbeidsklima og manglende vilje fra FKH sin side til å satse økonomisk? De ble for defensive i tankegangen, rett og slett for feige? 

Kjemper tappert mot nedrykk

Nå har vi et lokalt toppserielag på Karmøy, som kjemper en innbitt kamp mot nedrykk. De konkurrerer om mange av de samme sponsorkronene som FKH, og sliter økonomisk. Men de holder ut, og kjemper for hvert poeng, og hver krone.  

De er i bunnstriden, men får til tider mer oppmerksomhet i norske medier enn FK Haugesund. Mye takket være kjendistreneren John Arne Riise. Karmøy settes på kartet. 

Det blir stadig mer utfordrende å lykkes

Skulle Avaldsnes Toppfotball rykke ned til første divisjon, mister laget livsviktig økonomisk støtte fra en innbringende tv-avtale. Noe som igjen vil gjøre det vanskeligere å satse på samme måte. Men de vil allikevel være på et høyere nivå enn naboene over broen. 

Mens Viking og Molde med sine kvinner satser på opprykk til første divisjon dette året, og andre eliteserieklubber satser millioner, henger FKH langt etter. Alt tyder på at kvinnefotballen er på vei fram, og det vil kreve mer og stadig mer ressurser for å hevde seg i toppserien. Ikke minst å spille seg opp til øverste nivå. Veldig gode spillere utenfra vil koste stadig mer. Og vil ikke spille på et lavere nivå enn toppserien. Lønninger vil stige, men høyst sannsynlig også inntektene. Dette løpet kan ikke FKH henge med på alene. 

Mye kan tyde på at Avaldsnes Toppfotball heller ikke har økonomiske muskler til å henge med på dette løpet framover? Sammen med FKH hadde de hatt større muligheter, fått i gang positive synergier og helt klart hatt gode muligheter til å etablere seg som et godt lag i toppserien. 

I stedet for å ta den beste snarveien, velger FKH å ta en vanskelig omvei. Som gjør at de vil slite med å rykke oppover i divisjonssystemet. På samme tid som Avaldsnes Toppfotball vil få det stadig tøffere med å henge med i toppserien.  

Hvor er dem som ser verdien av toppserielaget på Avaldsnes? 

Hvis ikke FK Haugesund snur, får vi håpe at lokalt næringsliv ser verdien av å støtte distriktets beste damelag. Ser hva det betyr for alle jentene som spiller fotball på Haugalandet. Takk til trofaste støttespillere og sponsorer som har støttet laget så langt. En ekstra honnør til Arne Utvik, som har mye av æren for toppsatsingen til Avaldsnes. Heldigvis har stadig flere sett verdien i at lokale jenter får muligheten til å spille i toppserien på lille Karmøy. 

Det er faktisk ikke snakk om store millionbeløp som skal til for at Avaldsnes Toppfotball kan fortsette dagens gode satsing. Men skjer det ikke et felles løft for damefotballen lokalt, kan det gode arbeidet, det solide fundamentet som er bygd opp gjennom mange år forvitre. 

Det gode utviklingsarbeidet som drives på Avaldsnes, og et stadig bedre arbeid i distriktets mange breddeklubber, gjør at det stadig propper opp nye talenter. Å satse på disse er den eneste måten en kan klare å lykkes med en toppsatsing i årene som kommer. Uten et toppserielag vil en miste disse talentene til de største klubbene i storbyene.  

Akkurat i dag er det dessverre slik at FKH og Avaldsnes Toppfotball går i veien for hverandre. I stedet for å kjøre sammen og etablere en trygg og spennende

  toppseriesatsing på Haugalandet. Karmøylagets ledere er fortsatt åpne for et samarbeid med haugesunderne. Et samarbeid FKH burde sett enda mer verdien av, enn Avaldsnes Toppfotball.