Alexander Aarvik representerer FRP under årets kommunevalg. Foto: Privat

Alexander (19) vil sørge for at fastlandet ikke blir glemt

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
13.07.2019 14:50 - OPPDATERT 14.07.2019 08:22

– Karmøy er ikke bare øya, man må ikke glemme at vi har et fastland også. Vi skal passe på det, Skudeneshavn og Torvastad også.

(I en artikkelserie skal Karmøynytt i løpet av sommeren belyse flere unge politikere som stiller til høstens valg i kommunen. Neste mann ut er Alexander Aarvik.)

Navn: Alexander Aarvik

Alder: 19 år  

Bosted: Norheim 

 Parti: Fremskrittspartiet, listkandidat nr. 11

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i lokalpolitikken?

– Det var egentlig fordi jeg så litt på straffene i Norge. De har ikke blitt noe særlig strengere. Det straffesystemet vi har i dag er jeg ikke fornøyd med. Det var det som fikk meg til å lese politikk og da fant jeg ut at FRP er de jeg er mest enige med.

Hva er er det med straffesystemet du ikke liker?

– Det er vel det at det er for mildt. Om det er en person som er inn og ut av fengsel, men fortsatt får den samme lave straffen, og ingenting blir gjort. De skal jo rehabiliteres, og skal de rehabiliteres må straffene være lengre.

Hva er din kjernesak og hvorfor?

– Jeg liker å se helheten i et samfunn. Har vi ikke alle brikkene så faller tårnet, mener jeg. Det er mye ting som spiller inn når du skal bygge et samfunn. Det er alt i fra skole til industrien. Det er ikke sånn at jeg svibrenner for noe – for da kan andre saker bli glemt eller oversett, men det var straffelovene som gjorde at jeg begynte å lese på politikk. 

– Industrien på Karmøy er også veldig flott. Den blomstrer hver dag, men kommunen må legge til rette. Karmøy bør satse på industri, men selvfølgelig vi har mye annet som tiltrekker folk: Åkrasanden, Vikinggården også videre. Samtidig er det å privatisere for å skape konkurranse en viktig ting. Slik kan de kommunale og private jobbe sammen for å bygge hverandre opp gjennom konkurranse. 

Hva tenker du da om vei-debatten?

– Vi er enige om at det finnes bedre alternativ å bruke de pengene på. Dette blir litt mye penger på en plass, så da vil vi heller bygge ut andre steder å fordele det litt utover. Vi kan ikke gi en stor sum til den plassen. Karmøy er ikke bare øya, man må ikke glemme at vi har et fastland også. Vi skal passe på det, Skudeneshavn og Torvastad også.

Hvorfor valgte du det partiet du representerer?

– Det med straffelovene fikk meg til å begynne å lese politikk. Jeg har gått yrkesfag på skolen, så jeg har ikke hatt noe politikk i fagene. Det var ren frivillighet som gjorde at jeg ble mer og mer interessert. Det fikk meg til å få egne meninger og tanker om hvordan saker kunne løses. Da jeg søkte dette opp fant jeg Haugaland FPU.

Hvor gammel var du da du begynte å engasjere deg politisk?

– Jeg begynte vel å lese meg opp november 2014, så var det i 2015 jeg meldte meg inn. Det et jo ingen partier du er helt enige med, men det var dem jeg var mest enig med. Jeg liker å si det som Gandhi: Vil du ha en forandring, må du skape forandringen selv.

Hva er dine ambisjoner?

– Vi håper at flest mulig av karmøybuen, både på øya og fastlandet, vil stemme på oss på grunn av vi har den politikken vi har med og forenkle hverdagen. Nå begynner vi med stander og deler ut flyers. Jeg ser frem til valget, og håper det blir bra. Jeg har stor tro på ordførerkandidaten Rune Midtun. 

– En annen ting jeg vil kommunestyret skal åpne øynene for er skolene. Klimaet i klasserommene og bøkene på skolene er for dårlige. Det trengs en oppussing 

Kommunestyret i perioden 2015-2019 har vært preget av høy alder. Hva er dine tanker rundt det?

– Jeg tror det har litt med å gjøre hvordan én 18-åring i dag tenker. De har mye på gang på samme tid, men jeg håper jo at de unge ser at de i år faktisk har en stemmerett de kan bruke. Gå å bruk den stemmen. Jeg ønsker at flere unge skal bruke stemmen sin. 

Er det noen som har inspirert deg eller hjulpet deg til å engasjere deg politisk?

– Det er FPU som har inspirert meg og bygget meg opp til den jeg er i dag.

Hvordan kan man få flere unge til å engasjere seg og delta i politikken?

– Det er litt vanskelig å si. Jeg spør jo mine venner på min alder om de ikke kunne tenke seg å melde seg inn. Eller bare det å komme på et møte og se hvordan det er. Det er jo lærerikt, og man får vite hva som skjer rundt seg. Det virker som de er litt redde eller at det høres kjedelig, og det skremmer meg.

– Det er også en del som synes politikk er mer som en såpeopera, og tenker at det ikke har noe å si hvem man stemmer på. De mener det samme skjer uansett, men slik er det ikke. Vi gjør en forandring, og jeg tror folk fokuserer mer på det negative enn det positive. Det som har blitt gjort og forandringen i seg selv. Det legger man ikke merke til før man fordyper seg i det. Hvorfor er det gjort? På grunn av politikk og andres meninger. Det er også litt ungdomspartiene sitt ansvar. Det er viktig å få informasjonen ut til dem. 

Hvis du havner i kommunestyret, hva kan man forvente av deg?

– Jeg vil få kommunestyret til å åpne opp øynene for ungdommen, og skape en bedre skole. Det er utdanningen du bygger deg opp på, og det er alt for mange som stryker i fag. Det er ikke godt nok, og der har vi en oppgave å gjøre. 

Hva tenker du om å stimulere unge folk til å bosette seg i Karmøy og være med å utvikle det lokale samfunnet? Hva trenger Karmøy for å få det til?

– Der ser du viktigheten av arbeidsmarkedet. På Husøya blomstrer industrien og den vil jo bare bygge seg mer og mer opp. Samtidig må kommunen tilrettelegge med å kanskje forbedre veien fra Husøy til Haukås. Selvfølgelig vil det bli bedre for fabrikkene, de kan bygge ut og så kan de kan ansette flere.

– Her kommer også det nasjonale partiprogrammet inn. Da med tanke på arbeidsgiveravgiften. Hadde vi fjerna den hadde det vært billigere å hatt noen i arbeid. Om jeg kommer hjem til deg som rørlegger betaler du kanskje 1200 kroner for at jeg skal komme. Jeg får bare 250 kroner av de. Resten forsvinner i avgifter så skal firmaet ha sin del, så skal man i tillegg betale skatt. Det blir veldig dyrt, og da er det ikke billig å bygge seg opp heller. Vil du starte en butikk skal den bygges opp på mange måter, og det koster penger. Vi må gjøre det lettere å få pengene i sirkulasjon. Om vi bygger mer her nå vil flere av de som flytter til Stavanger flytte tilbake – for det faktisk er jobber til dem. 

Hva er du engasjert i ellers?

– Politikk og jobben min. Jeg liker det best. Av og til er jeg mer engasjert i jobben – andre ganger politikken. Det er jo noe som skjer overalt. Om jeg blir valgt vil jeg bruke tid på politikken og bruke stemmen min riktig.