Foto: Politiet

Advarer mot ulovlige el-sparkesykler

Skrevet av Kent Olsen
27.09.2019 09:09

Frykter liv kan gå tapt.

ROGALAND: De siste ukene har politiet opprettet 12 saker på ulovlige el-sparkesykler. Nå går de ut og advarer, og frykter liv kan gå tapt.

– Vi har blant annet en sak der vi har en film av føreren som kjører i ca 80km/t uten hjelm på fortauet. Dette er galskap, og det skal ikke mye til før det ender i en dødsulykke, sier politiinspektør Sigve Espeland i en pressemelding sendt fredag morgen.

Maks lovlig fart for en el-sparkesykkel er 20km/t, og den får heller ikke være lengre enn 120cm eller ha fastmontert sete. Er det fravik på minst ett av punktene blir kjøretøyet regnet som ulovlig.

– Ifølge vegtrafikkloven må den sidestilles med moped eller lett motorsykkel. Det er da et krav om registrering og skilt, og fører må ha sertifikat for minimum moped for å kjøre. Dette forutsatt at kjøretøyet i det hele tatt godkjennes for registrering, skriver politiet.

Politiinspektøren håper flere blir oppmerksomme på reglene for el-sparkesykler.

– Dette gjelder for alle, men foreldre som kjøper dette til ungdommene bør være spesielt oppmerksomme. Sjekk at el-sparkesykkelen blir levert med fartssperre som ikke kan justeres av brukeren, pass på at føreren bruker hjelm og at det tas hensyn til myke trafikanter, avslutter Espeland.