Halvor Hansen og Trond Hågensen.

ABR åpnet rusfri kafé på Åkra

Skrevet av Kent Olsen
13.03.2019 06:54 - OPPDATERT 13.03.2019 07:54

ÅKRA: En god gjeng hadde samlet seg da ABR åpnet kontaktkafé på Åkra sent torsdag ettermiddag.

For ABR er det ettervern og oppfølging som er spesielt viktig for dem å jobbe med, og primus motor Halvor Hansen forteller om gode erfaringer på Åkra.

– Vi ser at Åkra er en kjempeplass å være. Bruktbutikken går kjempebra og folk støtter opp og er med. Det er en sentral plass. Derfor ville vi ha dette på denne plassen, sier Hansen.

LES OGSÅ: Åpnet ny bruktbutikk på Åkra

I sommer i fjor åpnet ABR brukthandel på Åkra, og Hansen forteller at overskuddet av butikken er øremerket kontaktkaféen.

Hver torsdag

Kaféen vil ha åpent hver torsdag fra 17-19, og Hansen håper det er et tilbud som kan vokse med tiden.

– De som har gått lenge rusfritt kan være en hjelp og være støtte til de som kommer inn og er nye. Det er kjempebra at de har noen å ringe til eller komme til utenom. I tillegg skal vi prøve å få komme oss ut på andre aktiviteter som bowling slik at vi kan gjøre noe sammen. Det går ikke an å sitte hjemme og gape. De må ha noe å gjøre og et fellesskap. Da er det godt mulig at vi kan få en rusfri fremtid for dem.

Neste gang ønsker de å prøve ut henting med buss, og Hansen forteller at de som ønsker kan kontakte ham for å bli hentet.

– Det er for å komme inn i dette. Det er mange ensomme som ikke våger å komme inn i nye ting. Det vil vi bruke tid på. Dette er et satsingsområde, sier han, og legger til at de er åpne for innspill til kaféen.

Fem år rusfri

En som er med på prosjektet er Trond Hågensen. 14. februar feiret han at han har vært rusfri i fem år. Han kom inn som pasient hos ABR-senteret og er nå med på prosjektet og jobber som arbeidsleder.

– Ettervernet gir meg alt. At jeg har noen å snakke med og støtte meg til. Vi skal være der for hverandre. Derfor skal vi bygge dette opp for å få flere som er rusfri til å klare å holde seg rusfri, sier han.

Det å ha holdt seg rusfri så lenge forteller han at er både skremmende, men at han også er lykkelig.

– Men man er ikke trygg selv om man har vært rusfri i fem år. Jeg kjørte nettopp en kamerat ned på et rus-senter som har vært nøktern i 35 år og ramla utpå igjen. Man er ikke trygg. Derfor er det så viktig med dette samholdet som vi har her. At vi kan komme sammen og bygge hverandre opp, avslutter han.

Halvor Hansen presiserer at Håpets Havn driver som før og at ABR-senteret leier lokalet i to timer på torsdagen.

Les alt om:

Karmoynytt