«Åpent brev til våre ordførerkandidater»

Skrevet av Roald Alsaker
24.08.2019 22:24

LESERINNLEGG: Nå nærmer det seg med stormskritt kommunevalget 9. september! Dere gjør alle en fantastisk innsats for at demokratiet skal fungere og for at alle innbyggere skal ha det bra i Karmøy også i fremtiden.

Jeg ønsker i dette innlegget å rette fokuset vekk fra 9. september og heller se litt på 10. september. Denne tirsdagen der vi studerer prosenter, slengere, valgdeltagelse, soner og hvem som passer best sammen med hvem.

10. september er verdensdagen for selvmordsforebygging, dagen der vi jobber mot at mennesker skal ta et valg som rammer alle rundt, så smertefullt vondt og brutalt!

Årlig dør nærmere 800 000 mennesker som følge av selvmord, det vil si ett menneske hvert 40. sekund. Langt flere forsøker å ta sitt eget liv. Det er på verdensbasis flere dødsfall som følge av selvmord enn fra krig og drap til sammen. Selvmord rammer i alle samfunnslag, verden over.

Det siste her er kalde fakta på verdensbasis, og leses og berører til en hvis grad. Vi har i tillegg i Karmøy kommunestyre vedtatt en nullvisjon mot selvmord etter et flott initiativ av Odd Mangor Einarsen i Arbeiderpartiet. Så politisk er vi nok alle samstemte.

Så hva er det som gjør at jeg nå engasjerer meg, og skriver mitt første leserinnlegg noensinne etter snart 20 år i politikk og enda flere år som barne- og ungdomsarbeider og trener?

10. mars var det mange av oss som mistet Marius. Marius med det flotte smilet, den smittete latteren! Du som var det naturlige midtpunkt og fotballkaptein på g2001 trinnet på Vea. Du, Marius, som kom egenhendig på døra til oss trenere med sjokolade og drakt, og takka av når du tidlig måtte legge skoa på hylla! Du som alltid ble fulgt opp både av mamma og besteforeldre på kamp og cuper. Du av adle Marius!

Ein ting er det å se den uendelige smerten hos familie og venner når det ramme så brutalt, en annen ting er å gå rundt og tenke på om en kunne gjort noe i forkant, var det noe i det siste møte og smilet som burde gitt meg et signal? Spørsmål en aldri kan få svar på.

Så derfor utfordre jeg dere som stiller som ordførerkandidater og alle oss andre som stiller på forskjellige lister, i samarbeid med administrasjonen. La oss snu hver eneste stein, la oss få en oversikt over de forskjellige tilbud som er, og hva gjør andre kommuner som vi ikke gjør for å forhindre selvmord. Her bør vi i fellesskap finne ressurser og løsninger.

Jeg anbefaler også at dere tidlig tar inn organisasjonen LEVE ROGALAND før et kommunestyremøte! LEVE er en landsdekkende organisasjon for etterlatte etter selvmord. LEVE jobber også nasjonalt med selvmordsforebyggende arbeid, og kan gi oss viktige innspill for hvordan vi som kommune kan bli bedre, og det nye kommunestyre kan fornye sitt mål om at Karmøy skal ha null visjon mot selvmord.

Av og til trengs det ikke mer enn et smil eller et godt ord for å endre et liv. Til deg som går med selvmordstanker som leser dette, vil jeg sitere det som står på LEVE NORGE sin hjemmeside: Du er ikke alene – du hører til! Våg å be om hjelp til å leve – du har betydning!

Roald Alsaker
Listekandidat for Høyre

(Innlegget er publisert med familiens godkjennelse.)