ILLUSTRASJONSFOTO: Operaforestillingen i Karmøy kulturhus.

«Å legge kulturhus til Veasletta er uhyre fremtidsrettet»

Skrevet av Elizabeth Huanca Vold
29.11.2017 12:15 - OPPDATERT 29.11.2017 13:15

MENINGER: Mitt svar på innlegget til Gunvald Aadland i «Karmøynytt» nr. 43 av 22. november 2017, har avstedkommet reaksjoner fra andre som jeg synes er veldig positivt. La meg slå fast først som sist, jeg synes plasseringen av et stort kulturhus ytterst på kaien i Kopervik er et ypperlig forslag, men er etter mitt syn belemret med en rekke ulemper.

Ingen har hittil støttet tankene om å legge Kulturhuset utenfor byens sentrum. Men hva er byens sentrum? Skal komme tilbake til det. Det vi nå må unngå er å gjøre dette enestående prosjektet til en ny «omkjøringsvei på Aakra», som tok nærmere 30 års elendig politisk håndverk å få på plass. Vi gjør lurt i å utsette stedsvalget til vi vet hva slags kulturhus befolkningen vil ha og hva det skal inneholde. Et kulturbygg av de dimensjoner de fleste av oss tenker på må baserer seg på en grundig utarbeidet funksjonsanalyse, og da kan det godt hende at forprosjektet ender opp med forslag til to eller flere kulturbygg, kanskje plassert forskjellige steder i kommunen.

Hva er så byens sentrum?

«Byen vår Kopervik» og næringslivet hyllet varmt vedtaket om å fremføre «diagonalen» fra Bygnes til Kopervik, og var skjønt enige om at denne traséen ville styrke handelsomsetningen i Kopervik og på Bygnes, og at man i løpet av noen få år ville få en sammenhengende bydel langs diagonalen. Området nord på Bygnes-sletta jeg jeg har sett meg ut, hadde jeg tenkt meg som en arena for fremføringer av klassiske verk. Opera og ballett fremført i vakre og rolige omgivelser tiltaler mange av oss i den eldre garden.

Kommunestyret har for lengst antydet at videre utbygging av boligfelt på Midt-Karmøy skal skje langs en akse mellom Kopervik og Åkrehamn. Å plassere vårt praktfulle kulturhus midt på sørsida av Veasletta ville i så måte være uhyre fremtidsrettet. Om 30-50 år må vi anta at hele strekningen er bygget ut med nye boligfelt, og da vil kulturhuset ligge «midt» i byen.