872 færre enn snittet har dødd i 2020

Skrevet av NTB
03.08.2020 10:29

Sammenlignet med de siste fem årene har antall dødsfall i Norge så langt i år falt med 3,5 prosent, tross koronapandemien.

Fra uke 1 til uke 28 døde 25.179 personer i Norge. Det er en nedgang på 872 dødsfall sammenlignet med snittet de siste fem årene, skriver Dagens Næringsliv.

I 2019 døde i alt 40.684 personer i Norge. I år er det særlig sterk nedgang i dødsfall blant eldre kvinner.

Professor i samfunnsmedisin og global helse Johanne Sundby ved Universitetet i Oslo mener livsstilsendringene mange har gjort under koronapandemien kan være en forklaring på den reduserte dødeligheten.

– De siste månedene har alle tatt bedre vare på seg selv, men kvinner har kanskje vært ekstra påpasselige med å følge smitteråd. Det har en effekt på leveutsikter og dødelighet generelt, sier Sundby.

Hun påpeker at kvinner oppsøker legehjelp oftere enn menn, og er generelt flinkere til å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer.

Professoren understreker også at nedgangen i antall dødsfall kan ha noe å gjøre med at mange har levd roligere og med en mindre stressende hverdag.

(©NTB)

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.