360 speidere samlet på leir

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
26.05.2019 12:21

Blikshavnleiren har vært en fast tradisjon for speidere på Haugalandet i en årrekke. I helgen var 360 speidere fra 18 speidergrupper samlet for aktiviteter og grillkos.

- Dette har vært en tradisjon i skrekkelig mange år. Vi har prøvd å mimre litt vi som er her denne helgen, men har ikke oversikten over når leiren begynte for første gang, forteller årets leirsjef Hilde Gudmundsen. 

De forskjellige speidergruppene rullerer på hvem som har ansvaret for leiren. I år er det Norheim KFUK-KFUM som står med hovedansvaret. 

- Dette er en leir med veldig godt innarbeidede rutiner, hvor vi ikke gjør så store forandringer. Men det er ikke en selvdreven leir, for vi har en ledelse. Vi har jobbet både på forhånd og underveis, samtidig så går dagene veldig godt av seg selv også, fortsetter leirsjefen. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Leirsjef Hilde Gudmundsen fra Norheim KFUK-KFUM.
Sover borte for første gang
Leiren er for de yngste speiderne, og aldersgruppen spenner seg i hovedsak fra 1. klasse til 5. klasse. 

- Vi har barn som har sovet borte fra foreldrene for første gang denne helgen. De har ikke engang sovet hos besteforeldrene en gang, så prøver de seg her, smiler Hilde. 

Selv om deltakerantallet har gått litt ned sammenlignet med fjorårets leir er det fortsatt et stort arrangement sammenlignet med lignende samlinger. 

- Dette er et veldig stort arrangement for denne aldersgruppen. I landssammenheng så har Blikshavnleiren nesten vært den største. Det er få kretser i KFUK-KFUM som har noe tilsvarende, men vi er nok en femti færre enn i fjor, sier Gudmundsen. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Tidlig lørdag morgen ble leiren satt opp. 18 speidergrupper fra hele Haugalandet deltar under Blikshavnleiren. 
Må tåle litt knall og fall 
Gjennom helgen har barna fått prøve seg på litt av hvert av aktiviteter. Det er blant annet holdt kretsmesterskap og laget til aktivitetstorg. 

- På aktivitetstorget melder alle speidergruppene hva de kan gjøre, og hva de har lyst til. Da blir det ganske mange forskjellige aktiviteter rundt om som speidergruppene selv arrangerer. 

Her får barna gjøre alt fra å hoppe i zip-line til å lære hvordan man skal håndtere kniv. 

- Å være speider er en allsidig aktivitet. Speideren er kanskje den eneste plassen en får lov til å gjøre «farlige» ting. Ungene får lov til å klatre i trær og håndtere kniv. Selvfølgelig setter vi sikkerheten høyt, men unger som er med i speideren må være forberedt på at det blir litt blod en gang, forteller Gudmundsen. 

At ungene trives på leir er det ingen tvil om: - Ungene spiller fotball og leker i bekken. De har det kjempekjekt. Mange står grytidlig opp om morgenen for å gå ut igjen, de klarer ikke å ligge i soveposen så veldig lenge, sier Hilde lattermildt. 

 

Se bildeserie: 

Bildeserie