Redningsskøyta Bergen Kreds. Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet.

18 personer druknet i juli

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
04.08.2019 09:00 - OPPDATERT 04.08.2019 09:06

Ordfører Jarle Nilsen oppfordrer til bruk av redningsvest og forbyggende arbeid.

NYHETER: I en pressemelding fra Redningsselskapet kommer det frem at 18 personer døde i drukningsulykke i juli. Det er en økning fra fjorårets tall på 17. 

– Fellesferie kombinert med hetebølge bidrar til at mange har oppholdt seg ved, i og på vannet. Da ser vi dessverre at det blir flere drukningsulykker, sier Tanja Krangnes, leder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet.

Av de 18 som omkom i drukningsulykker var det 14 menn over 20 år, to voksne kvinner, en jente på 12 og en gutt på vel to år. 

Sju druknet fra fritidsbåt 

I meldingen kommer det frem at de fleste ulykker skjer i forbindelse med fritidsbåter. Av de omkomne var alle menn: seks falt over bord, mens en mann druknet da han skulle redde en båt som drev fra land. Fire av ulykkene skal ha skjedd i innlandsvann, mens tre personer druknet på sjøen. 

– Ta alltid på flyteplagg og bruk dødmannsknappen i motorbåt. Sørg også for at du kan varsle om du selv eller andre faller over bord, for eksempel ved å ha mobilen i en vanntett pose. Tid er avgjørende når noen faller i vannet, sier Krangnes. 

Fire personer døde av drukning i forbindelse med bading i juli i år. Det er langt færre enn i juli i fjor, da hele 14 av 17 druknet under bading.

Nestenulykke på Karmøy

I meldingen fra Redningsselskapet kommer det frem at Rogland topper listen i antall drukningsulykker. Så langt i år har elleve personer omkommet av drukning i Rogaland. 

Natt til søndag var det en nestenulykke på Karmøy, hvor en mann i 20-årene skal ha hoppet på sjøen og siden ikke blitt gjort rede for. Det førte til full utrykning for samtlige etater i form av dykkere, frivillige, nødetater og helikopter. 

Mannen ble heldigvis gjort rede for og tatt hånd om av ambulansepersonell. 

Fra gårsdagens utrykning etter en person havnet på sjøen. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Da Karmøynytt intervjuet ordfører Jarle Nilsen tidligere denne uka spurte vi han litt rundt de forskjellige ulykkene på sjøen denne sommeren. Han oppfordrer alle til å ha respekt for havet. 

– Det aller viktigste er det forbyggende arbeidet som er. Vi må ha holdningsskapende aktiviteter rundt dette, og når folk er ved sjøen eller på sjøen må vi ha respekt for at ting kan snu fort. Vi som er voksne må være gode eksempler – enten om vi bader og koser oss i strandkanten, eller om vi er ombord i en båt.

– Dette med respekt for havet og respekt for sjøen, og ikke minst forholde oss til lover og regler er viktig. Da er det også viktig å bruke redningsvest. Mange av disse tragiske ulykkene som har vært er nettopp voksne mennesker som kanskje kunne unngått dette om de hadde forholdt seg til lovverket eller brukt redningsvest, fortalte han til Karmøynytt. 

– Løft blikket

Redningsselskapet er opptatt av å presisere at det er viktig å løfte blikket og være oppmerksom på det som skjer rundt en. 

– Redningsselskapet vil gjerne trekke fram alle som har varslet, utført førstehjelp og deltatt i søk i forbindelse med sommerens drukningsulykker. I flere tilfeller har årvåkne privatpersoner bidratt til å redde liv. Vi oppfordrer alle til å løfte blikket og følge med på omgivelsene, sier Tanja Krangnes, som ber folk ringe 1-1-3 hvis de observerer en drukningsulykke og lære seg førstehjelp ved drukning.

De vil også trekke frem sin oppfordring til myndighetene, hvor deres visjon er at ingen skal drukne. 

– Vi ber myndighetene sette av mer ressurser til forebygging og holdningsskapende arbeid framover. De er viktig å ha i mente at drukningsulykker skjer i forbindelse med en rekke ulike aktiviteter. Det handler ikke bare om båt, men i like stor grad om drukning etter fall fra land eller brygge og under bading. Vi må finne treffsikre, målrettede tiltak, sier Krangnes.